Plasma-uitwisseling of plasmaferese
Een levensreddende behandeling!
Bloedbeeld bij acute TTP:
Zoals reeds vermeld is TTP een acuut ontstane levensbedreigende ziekte waarbij overal in het lichaam bloedklontertjes (die bestaan uit bloedplaatjes en VWF) ontstaan in de bloedvaatjes. Vitale organen, zoals oa. de nieren en hersenen, krijgen hierdoor niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen en gaan daardoor minder goed functioneren of zelfs helemaal uit vallen. De rode bloedcellen worden door die bloedklontertjes geduwd en gaan scheuren waardoor er bloedarmoede optreedt. Het bloedbeeld van acute TTP wordt ook gekarakteriseerd door een zeer laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) om dat de bloedplaatjes vastzitten in de bloedklontertjes.
Behandeling
Patiënten met TTP zijn ernstig ziek. Door toediening van donor plasma (via plasmaferese of plasma uitwisseling) kunnen de overlevingskansen van de patiënt significant verhoogd worden (geen behandeling = 90% mortaliteit – met behandeling 80% herstel mogelijk) . Dus hoe eerder hiermee gestart wordt hoe beter.
De plasmaferese staan centraal in de behandeling voor TTP. Via een plasmamachine (vergelijkbaar met dialysemachine) die aangesloten wordt op de bloedbaan, wordt de eiwitfractie (oa het slecht werkend ADAMTS13) met de bijbehorende anti-ADAMTS13 antistoffen en het hyperreactieve VWF uit het bloed verwijderd (plasma). Terwijl deze uitwisseling gebeurt, wordt er gezond donorplasma ingebracht zodat acitef ADAMTS13 aangeleverd wordt.
De eerste dagen vindt deze plasmaferese meestal plaats op een intensivecare -of dialyse afdeling. Wanneer het ziektebeeld rustiger is geworden, kan de patiënt worden overgeplaatst naar een gewone verpleegafdeling.
Donormateriaal
Tijdens 1 plasma uitwisseling worden er meestal 16 donor plasmazakjes gebruikt. In totaal komt dit neer op 4 liter per behandeling. Deze 16 zakjes, van verschillende donoren, worden in het begin van de behandeling dagelijks toegediend. De duurtijd van een behandeling varieert van patiënt tot patiënt, maar men rekent gemiddeld 3 tot 4 weken. Uiteraard wordt dit verlengd indien de patiënt nog niet gestabiliseerd is.
Een snelle rekensom laat ons dus zien dat voor de behandeling & stabilisering van 1 TTP patiënt, gedurende 4 weken met dagelijkse toediening van telkens 16 zakjes, in totaal dus +/- 450 donor plasmazakjes nodig zijn!!!
Dit zet de plasmavoorraden behoorlijk onder druk! Uw bijdrage als donor is dus niet alleen levensreddend, maar ook goud waard!
Wacht niet langer en red een leven!
Isabelle, Kevin, David, Chloe, Ann, Tess en vele andere patiënten zullen jullie eeuwig dankbaar zijn! Dankzij jullie donatie krijgen zij een kans op overleven en herstel van een acute aanval!