Bloed & plasma

Plasma-uitwisseling of plasmaferese
Een levensreddende behandeling!

 

Bloedbeeld bij acute TTP:

Zoals reeds vermeld is TTP een acuut ontstane levensbedreigende ziekte waarbij overal in het lichaam kleine bloedklontertjes ontstaan in de bloedvaatjes die de bloedvaatjes verstoppen. Vitale organen, zoals oa. de nieren en hersenen, krijgen daardoor minder bloed en gaan minder goed functioneren of zelfs falen. Als gevolg van deze bloedklontervorming in de bloedvaten, worden de rode bloedcellen door de bloedklonters geduwd waardoor de rode bloedcellen scheuren met als gevolg bloedarmoede. De bloedklonters bestaan vooral uit bloedplaatjes en het bloed eiwit de von Willebrand factor. Hierdoor daalt het aantal vrije bloedplaatjes in het bloed en treedt ernstige thrombocytopenie (daling van de bloedplaatjes) op.

Behandeling

Patiënten met TTP zijn ernstig ziek. Door toediening van donorplasma (via plasmaferese of plasma uitwisseling) kunnen de overlevingskansen van de patiënt significant verhoogd worden (geen behandeling = 90% mortaliteit – met behandeling 80% herstel mogelijk) . Dus hoe eerder hiermee gestart wordt hoe beter.
De plasmauitwisseling staat centraal in de behandeling voor TTP . Via een plasmaferesemachine (vergelijkbaar met dialyse machine) die aangesloten wordt op de bloedbaan, wordt plasma dat de antistoffen uit het bloed bevat, verwijderd en wordt er gezond donorplasma ingebracht.
De eerste dagen vindt deze plasmaferese meestal plaats op een intensive care -of dialyse afdeling. Wanneer het ziektebeeld rustiger is geworden, kan de patiënt worden overgeplaatst naar een gewone verpleegafdeling.

Donormateriaal

Tijdens 1 plasma uitwisselings sessie worden er gemiddeld 15 donor plasmazakjes gebruikt. In totaal komt dit neer op 4 liter plasma per behandeling. Deze zakjes, van verschillende donoren, worden in het begin van de behandeling dagelijks toegediend. De duurtijd van een behandeling varieert van patiënt tot patiënt, maar men rekent gemiddeld 3 tot 4 weken. Uiteraard wordt dit verlengd indien de patiënt nog niet gestabiliseerd is.
Een snelle rekensom laat ons dus zien dat voor de behandeling & stabilisering van 1 TTP patiënt, gedurende 4 weken met dagelijkse toediening van telkens 15 zakjes, in totaal dus +/- 450 donor plasmazakjes nodig zijn!!!
Dit zet de plasmavoorraden behoorlijk onder druk! Uw bijdrage als donor is dus niet alleen levensreddend, maar ook goud waard!

Wacht niet langer en red een leven!


Isabelle, Kevin, David, Chloe, Tess en vele andere patiënten zullen jullie eeuwig dankbaar zijn! Dankzij jullie donatie krijgen zij een kans op overleven en herstel van een acute aanval!